В името на розата

в името на розата

История

За произход на маслодайната роза се счита Египет, а историята разказва, че по нашите земи я представил турски съдия, който я внесъл през XVII в. от Тунис. Оказало се, че по нашите земи мекият климат и подходящата почва създават условия за развитието на маслодайната роза, от която започва да се добива най-качественото розово масло в света. Така, през XIX в. обособяваме Розовата долина, където и до ден днешен се чества празникът на българската маслодайна роза.

Традиционно розоберът започва в началото на май. И все пак всяка година има леки разминавания, защото климатичните условия са основен фактор при розобера. Официалното откриване е наистина прекрасно. Заслужава си да се разходи човек до Долината на розите. За няколко снимки, много рози и несравними аромати. А голямата ни родна гордост е, че българското розово масло вече е защитено географско понятие в ЕС.

в името на розата

Розово масло

И така, заселването на маслодайната роза в Розовата долина се получило някак естествено, благодарение на благоприятните условия по този край. Българското розово масло е известно като най-доброто, заради неговия уникален състав от над 300 съставки. Цветът на розата съдържа етерично масло, което включва фенилетиленов алкохол, гераниол, нерол, цитронелол, до 30% стеароптени (които предизвикват втвърдяването на розовото масло при 25оС), евгенол, цитрал, линалоол, бензалзехид и др., танини (предимно катехини, кверцитрин, кверцетин), восъци, захар и други, все още неидентифицирани.

Това богатство на нашата маслодайна роза е и причината за нейното широко приложение в козметиката, парфюмерийната индустрия, грижата за кожата и хранително-вкусовата промишленост. С годините кралицата на всички цветя с нейния богат молякулярен състав се е доказала като ценна съставка с оздравяващи, разкрасяващи и терапевтични свойства. А на всичкото отгоре и с невероятен, дълбок аромат.

Розова вода

Розовата вода е вторичен продукт от процеса на парна дестилация. При него маслото от розовите листа на вида дамасцена се отделя на повърхността. Розовата вода съдържа между 0,2 и 1,1% етерично масло, което на практика значи, че тя има същите свойства, като маслото от роза, но не толкова силни. Това позволява използването на розова вода в чистия й вид, без допълнително разреждане. Розовата вода е богата на флавоноиди и витамини, сред които А, С, D, Е и В3, важни за външния вид и здравината на кожата и косата.

името на розата

 

Приложение

В Handmaids, използваме розова вода в нашия околоочен крем Морков и в дневния крем за лице Жасмин. Избрахме точно тази вода, защото освен, че е напълно нашенски продукт и то с високо качество, тя действа успокояващо и има забележителни хармонизиращи и балансиращи качества.

Неслучайно най-старият освежител (тонер) за лице е известен именно като розова вода с малко глицерин. До ден днешен тази рецепта действа безотказно. Може да се направи лесно в домашни условия, да се налее в бутилчица със спрейче и да е винаги под ръка, когато усетим нужда от освежаване.

Вашият коментар

Handmaids