Каймакът на солта

10 април 2018
Каймакът на солта

Всъщност, солта се дели на морска и каменна. Всички сме чували за хималайска, кошер, морска, келтска и разбира се, обикновената рафинирана трапезна сол. Всички тези разновидности сол всъщност се различават основно по структурата си. Иначе имат съвсем леки, незначителни разлики в съдържанието на минерали и натрий. Фокусът е, че солта се състои от два елемента, натрий и хлорид, които са от съществено значение за всяко живо същество и съответно - нашия скъп човешкия живот.


Хималайската, например е каменна и се добива в Пакистан. Извлича се единствено от Khewra Salt Mines, втората по големина мина за добив на сол в света. (Първата по големина в света е в Канада, а първата по големина в Европа е в Румъния!).

 

Та, така наречената хималайска сол често съдържа следи от железен оксид (ръжда), от където всъщност идва и нейният специфичен розов цвят. Тази сол съдържа незначителни стойности калций, желязо, калий и магнезий, но също така и е с по-ниски количества натрий в сравнение с другата сол.

 


Всичко това е много интересно и с удоволствие бих посетила тази солна мина и бих се разходила по магическите й подземия. Моите почитания! Това, което ме притеснява обаче е че освен, че е хубаво да знаем, е добре да ползваме местни продукти, когато имаме такава възможност. Има ли смисъл да ползваме чиста храна, пренесена с 8 кораба и 9 тира, през 6 морета и 4 дистрибутора, пакетирана елегантно и поднесена ни на почти достъпна цена в био магазина до нас? 

 

Ето защо тази публикация е за нашата черноморска сол, добивана в солниците ни в Бургас.

 

 


Добивът на сол е магичен процес – технологията “се свежда главно до концентриране на морската вода, на няколко етапа до степен на насищане спрямо натриев хлорид. В началото на всеки солодобивен сезон се използват концентрирани морски води, съхранявани през зимния период в дълбоки землени резервоари – запасни басейни.


След изкристализиране, ...морската сол се събира, промива се в спирални класификатори и с помощта на транспортни ленти се складира на открито под формата на пирамидални фигури (бохори).


Солодобивът се колебае силно от климатичните особености на летния  сезон. Нашата черноморска сол съдържа повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента и е изцяло природен продукт. Поддържа функциите на човешкия организъм, укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.

 

Солта се използва още в Античността като средство за подмладяване на кожата и подобряване на обмяната на веществата. Оттогава датира и използването на морски соли във ваната.

 

Ние ползваме черноморска сол в нашия ексфолиант за тяло Спирулина, защото солта стимулира кръвообращението, облекчава мускулни крампи и скованост и успокоява уморените ни крака и ходила. Използваме черноморска сол, защото тя спомага за почистването и детоксикацията на най-големия орган в човешкото тяло - нашата кожа.

 

Ако искате да се заровите по-подробно в историята на солта, тук има интересна статия. Ще научите, че съдържанието на сол в Черно море е 13 грама на литър, че солта си има каймак и куп други, интересни работи.

 

 

 


Мария Андреева учи комуникации във Франция, а през това време успява да изгради голяма аудотиря в Youtube и Instagram. Разказва, че просто имала много, което искала да сподели и решила да пробва, без да очаква, че проектът може да се разрасне с такъв мащаб.

прочети още

Богато на важни мастни киселини като Омега 6 и Гама Линоленова Киселина (GLA), био маслото от вечена иглика подхранва в дълбочина, запазва еластичността на кожата и спомага за преждевременното й стареене.

прочети още

Според метеоролозите, в сравнение с периода 1981-2010, лятото на 2019 г. е с 6-100 по-парещо. Службата по измение на климата към програмата „Коперник“ казват, че е силно вероятно вбъдеще да продължим да се сблъскваме с екстремни горещини. Затова за нас е важно да обърнем внимание на тази тема, през призмата на грижата за себе си, с благодарност към природата. Виж 5 от нашите любими трикове за охлаждане, разбира се – напълно природни.

прочети още

Грижовна, упорита, склонна да се изгуби във времето, изпипвайки всеки детайл, Ивана ни разказва за себе си и едно местенце, останало за винаги част от сърцето й. Виж цялото интервю с авторката на блога Ivana On A Mission.

прочети още

Спирулината е прекрасен синьо-зелено воден организъм, подобен на водораслитe. Освен за езерните и речни екосистеми, спирулината има огромна стойност за нас – хората, които лятото почти се превръщаме в русалки. Има силата да ни прави по-здрави и красиви, отвътре навън, кожата засиява, а душата ти е на гребена на вълната, дори когато се налага да прекарваш парещите летни дни в офиса. Защо любовта към спирулината е заслужена, дори от научна гледна точка, и какво е усещането да я използваш, ще разбереш в следващите редове. А накрая те чака селекция от страхотни сладки и солени води из цяла България, където да се отдадеш на природата и слънчевите ласки.

прочети още

Чудесна идея, но не и на практика! Една приятелка наскоро повдигна темата за направи-си-сам натурален слънцезащитен крем. Отново… Видяла в интернет рецепта в един блог и имало много положителни коментари… И така, убедена, че работи, предложи да ми я прати да я видя…

прочети още

"Много харесвам кремовете на Handmaids, по които всъщност Иво ме запали, след като ми подари един комплект преди време."

прочети още

Натурални масла, смесени с много любов в България специално за теб

прочети още

Здравей, Ани, как си? ⇢ Чудесно. В творчески устрем ☺   Имаш ли си любимо цвете? ⇢ Момина сълза. И роза.   А какво мислиш за индришето като подправка за конфитюри и сладка?

прочети още
Сладък портокал
10 декември 2018

Латинско (INCI) име: Citrus Sinensis

прочети още

Пирина Воденичарова пише: "Днес споделям с вас моите топ 3 български брандове, които правят феноменална натурална козметика и винаги имам поне по един продукт от техните в шкафа."

прочети още
Карите
3 ноември 2018

Латинско (INCI) име: Butyrospermum Parkii

прочети още

Да празнуваме заедно с Вси Светии

прочети още

Здравей, Екатерина, как си? Кажи ни малко неща за теб, които не знаем: коя е любимата ти билка, какво мислиш за ментата и какво не знаем за твоята професия?

прочети още

Напоследък, все по-често се говори за окосмяването на тялото, а обезкосмяването на женското тяло е изнесено като някакъв жесток, остарял и нечовешки акт. И всичко това, в свят, в който все повече мъже обезкосмяват целите си крака без да са плувци и имат оформени вежди само заради естетика и суета…

прочети още

Това си е съвсем искрен комплимент, нали? Любима ситуация, която се случва все по-често. Среща ме някой познат и започва да ми разказва вдъхновено, за това как нашият балсам за нос наистина работи; как имал човекът хрема, бил му запушен носа и той се сетил, че има Sore Nose и то… “наистина работи”.

прочети още

Наричат шипката “Царицата на билките”, а съдържанието й напомня витаминозна бомба: освен огромната доза витамин С, за която всички знаем, в нея има и витамини А, В1, В2, В6, Е, К, Р, както и редица важни за тялото микроелементи и вещества като калий, калций, фосфор, магнезий, манган, натрий, желязо и др.

прочети още
Brand to watch: Handmaids
23 август 2017

Ana Goes Green казва: "...Handmaids are an example of how, if you search out a niche, less well-known brands you can find some gorgeous products at really good prices.

прочети още

Основният проблем е, че за да се набави маслото, се изсичат цели дървета и се унищожават горите. Яденето на палмово масло също е интересна тема, а най-ужасното е, че това масло е толкова издръжливо, евтино, безцветно и без мирис, че се използва за направата на почти всичко, което се предлага на пазара - хранителен и нехранителен.

прочети още

Галя Симеонова: "...Използвам трите продукта в комбинация и мога да кажа, че кожата ми е хидратирана и много мека като усещане.

прочети още

На какво се дължи популярността на розата? С какво е полезна и от къде идва? Защо ни е розова вода, щом има розово масло? Всички отговори на тези въпроси, в типично наш стил - ясно и кратко.

прочети още

Напоследък много се говори за сертифицирани продукти, натурални, био и органик, но какво всъщност значи това? Какво пише на етикета и как да повярваме? Не е толкова сложно, ето как.

прочети още

"Наистина е важно да храним както тялото си отвътре, така и отвън. Това е пътят към здравото, красиво и щастливо аз."

прочети още

Риган – тази ароматна билка, която често се използва за готвене на паста или месни ястия, е известна със своята универсалност в кухнята. Трансформирането на ригана в билково масло обаче, има още по-широк спектър от приложения.

прочети още

Anna Goes Green says "...Handmaids, a fabulous little store I have discovered based in Bulgaria...

прочети още
Индрише ли каза някой?
18 октомври 2016

Индрише ли? То е подправка за сладка. Това е най-известната му функция по нашите земи. С когото и да се заговоря по темата, всеки възкликва “Ауу за сладко, нали?”. И да, за сладко най-вече и най-често. А ако трябва да съм съвсем откровена, честно казано и двете ми баби никога не са слагали индрише в сладкото и това е една от хилядите причини да ги обичам безкрайно!

прочети още
DIY: Шампоан с мед
3 септември 2016

Има един, напълно безопасен метод, за да си направи човек натурален шампоан. Разпенва се досущ като останалите, не толкова натурални или чисти шампоани. Започнахме този експеримент преди малко повече от година и резултатът е винаги един и същ – чудесна, някак самостоятелна коса.

прочети още

Formula Botanica: "Заобиколени сме от невероятни творци и търговци, от цял свят, които имат своите лични вдъхновяващи истории и страст. Днес говорим с Мая от Handmaids Cosmetic, базирана в България."

прочети още

Медът е една от най-разнообразните храни на Майката Природа. Виж, рецепта за бърза и лесна маска за лице с мед!

прочети още
Люляк
2 януари 2016

Латинско (INCI) име: Syringa vulgaris

прочети още