Салата Табуле, дами и господа!

Салати

Табулe, Табула или все по-често срещана като Табули! Tази среднодземноморски стил салата – салата табуле – произхожда от Леванта!

Малко (пред) история

На свой ред Леванта е приблизителен историческо- географски термин, отнасящ се до голяма площ в източното Средиземноморие. В най-широкия си исторически смисъл, Леванта включва цялото източно Средиземноморие със своите острови. Това означава, че тя включва всички страни по източните средиземноморски брегове, простираща се от Гърция до Киренайка (днешна Либия).

И така, прекрасната салата Табуле обикновено се прави от ситно нарязан магданоз (много магданоз!), булгур, нарязани на кубчета домати, мента и лук и се овкусява със зехтин, лимонов сок и сол.

В Близкия изток, особено Сирия, Ливан, Палестина, Израел, Йордания и Ирак, табулето обикновено се сервира като мезе. А в западната култура вече е добре познато и е популярна етно храна.

Това е според Wikipedia.

Според Момичетата от града “Табулето за средиземноморската кухня е това, което за нас е шопската салата.” И тъй като няма как да не се съгласим с тях, защото те са съвършено прави, представяме на вашето внимание нашия прочит на перфектната рецепта за Табуле.

Нашата рецепта за салата Табуле

Табулето е прекрасна салата, която ако си я приготвяш вкъщи и то през зимата, горещо ти препоръчваме вместо ситно нарязан домат да сложиш нар! Освен, че нарът не пуска толкова много вода, както ситно нарязания домат, той има един специфичен, стипчив вкус, който се връзва идеално с останалите съставки. А ако вместо зехтин, сложиш масло от пушен арган, обещаваме ти, че салатата ти ще стане абсолютно невероятна – безценна, заради богатата палитра от важни хранителни вещества, а също така и безкрайно вкусна! Важно е обаче, да няма краставица, защото тогава магията на пушения арган ще потъне в голямото водно съдържание на краставицата.

Пробвай тази наша вариация и сподели твоето мнение, като коментар по-долу. Как приготвяш ти тази вълшебна салата? Обичаш ли да режеш магданоз? И вярваш ли, че с нар е най-вкусно? Ако пък си от тези, които изобщо не обичат магданоз, разкажи ни моля те, защо и как е възможно това. 🙂

Вашият коментар

Handmaids