Разкажи ми за: Риган

oregano

Малко предистория

В древна Гърция и Рим риганът е бил високо ценен и използван за различни медицински цели. Противовъзпалителните и антибактериални свойства на маслото от риган са първо признати в древна Гърция, където то често е било използвано за лечение на бактериални кожни инфекции и рани, а също и като защита от бактерии в храната.

Как

Маслото от риган се извлича от листата и цветовете на билката Origanum vulgare – храстовидно, многогодишно тревисто растение, член на семейството на ментата (Lamiaceae). Родом от Европа, риганът може да се намери и по други краища на света. Расте до 90см на височина, с тъмно зелени листа, които достигат до 2-3 см дължина. Риганът съдържа вещества за които се счита, че спомагат за намаляване на кашлица и спазми, увеличаване на жлъчния поток и съответно – стимулиране на храносмилането, както и в борбата с бактерии, вируси, гъбички и други.

Защо – кои са свойствата на ригана, които правят тази билка толкова полезна за човешкия организъм:

Облекчава дишането:

Маслото от риган се използва като средство, което отпуска организма и спомага за премахването на неудобните натрупвания на слуз и храчки в дихателните пътища и синусите. Ето защо, риганът е особено полезен при симптоми на респираторни заболявания.

Помага за храносмилането:

Ригановото масло стимулира храносмилането чрез увеличаване на секрецията на храносмилателни сокове, като така спомага за усвояването на хранителните вещества. Това подобрява общото ниво на здраве.

Предпазва от възпаления:

Маслото от риган е добро за успокоение на много видове вътрешни и външни възпаления, причинени от различни фактори. Когато маслото се прилага локално, то може да намали кожни зачервявания и възпаление, както и да облечки болката, свързана с артрит или нараняване. Когато се консумира, то има почти същия ефект, въпреки че се разпространява по цялото тяло и се счита за по-малко ефективно от локалното приложение.

Бори се с вируси:

Етеричното масло от риган осигурява защита срещу вирусни инфекции и укрепва имунната система. Този тласък на имунната система й помага да се защитава срещу смъртоносни вирусни инфекции и дори някои автоимунни заболявания. Етеричното масло от риган стимулира производството и функцията на белите кръвни телца – основната линия на защита на човешкия организъм.

Бори се с бактерии:

Точно както предпазва от вирусни инфекции, маслото от риган предпазва и от бактериални инфекции. Това дава допълнително ниво на защита срещу повечето бактериални заболявания, като например инфекции в дебелото черво и пикочния тракт, както и коремен тиф, холера, язви, кожни инфекции и временни проблеми като хранително отравяне.

Предпазва от паразити:

Много видове паразити, като кръгли червеи, лентови червеи, въшки, дървеници, комари и бълхи могат да живеят в или извън човешкото тяло. Тези паразити използват човешкото тяло, като източник на храна и като съд или носител на заразни болести. Приложено вътрешно, етеричното масло от риган може да елиминира глисти, а когато се прилага външно, държи далеч такива вредители. Ето защо е обичайно да има етерично масло от риган като компонент в органични бъг спрейове и репеленти.

Антиоксидант е:

Това е едно от най-известните свойства на ригана, тъй като той предпазва от вредите, нанесени на организма от свободните радикали (оксиданти) и ги неутрализира, докато възстановява вече нанесените щети. Забавя процеса на стареене и предпазва от някои видове рак, дегенерация на мускулите поради стареене, бръчки, загуба на зрение и слух, нервни разстройства и много други заболявания, свързани с клетъчното стареене и действието на свободните радикали. По-конкретно, маслото от риган съдържа феноли, мощна форма на антиоксидант, които буквално се впускат из тялото и премахват вредните свободни радикали.

Успокоява алергичните реакции:

Това е друго следствие на седативните и противовъзпалителни свойства на етеричното масло от риган. Алергиите са хипер-реакции на тялото към външни дразнители. Риганът – по принцип седативен, успокоява тази хипер-чувствителност и облекчава симптомите на алергия. Противовъзпалителните му качества намаляват тежестта на алергичната реакция, което е особено важно при тежките случаи на анафилактичен шок или подуване на гърлото.

Има силни антигъбични свойства:

Вируси, бактерии, гъбички и протозои са четирите агенти, отговорни за заразните и инфекциозни заболявания. От тях, гъбичките причиняват някои от най-страховитите и фатални инфекции – както вътрешни, така и външни. Те могат да доведат до тежки, болезнени и дори смъртоносни инфекции в ушите, носа и гърлото, които –  нелекувани могат да достигнат до мозъка и да се окажат фатални.

Множество кожни инфекции са причинени от гъбички. Маслото от риган, използвано редовно – вътрешно и/или външно, може ефективно да предпази организма от много от тези гъбични инфекции, свързани с кожни заболявания като акне, микоза, мазна кожа, пърхот, брадавици, трихофития, розацея, псориазис и ухапвания от насекоми. Освен това може да се използва за лечение на бактериални инфекции, като Е. Coli, Giardiasis и хранително отравяне.

И още – Важна информация

Етеричното масло е безопасно за консумация и локално приложение, стига да е предварително разредено в базово масло. Не се препоръчва при бремени жени и кърмачки!

Странични ефекти

Някои хора могат да изпитат стомашно разстройство, при поглъщане на масло от риган (или дори самата билка). Тези, които са алергични към растения от семейство Lamiaceae (мента, лавандула, градински чай и босилек) също трябва да избягват това масло, тъй като то може да предизвика алергична реакция.

Етеричното маслото от риган не е препоръчително за бебета и деца. Не е препоръчително и за бременни и кърмачки да използват масло от риган както вътрешно така и локално!

Провери сам

За локално приложение, нашият ригановият балсам е най-чудесен! (Умря циганката, какво да се прави… 🙂 ) Благодарение на анти- микотичните свойства на ригана, той допринася за здравето на стъпалата и действа като превантивна мярка. Ако искате да пречистите организма си отвътре, най-добре използвайте маслото от риган в приготвянето на супи и ястия.

Вашият коментар

Handmaids