Приказки под шипковия храст

шипка

В комбинация с флавоноидите, тези микроелементи се превръщат в антиоксиданти, които забавят процесите на стареене, подпомагат регенерацията на клетките и прочистването на вече мъртвите клетки от организма и активират защитните свойства на кожата, като я стимулират към самообновяване.

Основни данни

С помощта на Уикипедия си преговаряме основната информация за това добре известно нам растение, а именно, че шипката е “вид диворастяща роза. …Представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 м дължина… Цъфти през месеците май до юли. Цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4–6 cm и с по пет венчелистчета. Плодовете (шипки) узряват през есента и са овални, червено-оранжеви, с размер 1–2 cm, месести, пълни с множество мъхести семена.”

Като козметична съставка

По-интересна става темата, когато заговорим за маслото от шипки. Въпреки, че всички знаем и обичаме (спомена за) шипков мармалад, днес маслото от шипки в световен мащаб е в пъти по-известно. То е силно ценена суровина и важна активна съставка в изработката на натурална и не чак толкова натурална козметика.

Студено пресованото масло от плодовете на шипката е с лек, дървесен мирис. Цветът му варира от златисто, златисто-оранжево до светложълто. Той може да бъде показателен и за качеството на маслото. Обикновено първите два вида са студено пресовани. Възможно по-светлите масла да са били топлинно обработвани или добити от източник с по-ниско качество.

Шипки

Свойства

Свойствата на маслото от шипка звучат като самоотвержена армия добри герои, изцяло посветена на важната грижа и защита на кожата, косата и ноктите ни:

  • Съдейства в борбата със следите от стареенето на кожата и намаляването на фотостареенето й;
  • Подхранва сухата коса и предпазва от пърхот – масажирайте хладко масло върху скалпа, оставете го за час и после измийте;
  • Заздравява ноктите – масажирайте с масло сухите и чупливи нокти;
  • Помага за заздравяване на рани и изгаряния и премахването на белези – ускорява възстановяването на рани и изгаряния, като същевременно поддържа зоните хидратирани. Спомага за намаляването на стрии, при възрастова пигментация и хиперпигментация.
  • Облекчава при слънчеви изгаряния – поставете маслото на мястото на изгаряне, за да го лекувате и облекчите възпалението.

Ние ползваме българско, тъмно златисто масло от шипка. С очарователните си цвят и аромат и мощните си свойства, то допринася за добрия краен резултат на нашите два топ продукта: Околочен крем Морков и анти-ейдж нощен серум Индрише – топ продукти по харесвания и като ефект.

На вас оставяме да се чудите, дали “Дива роза” на Дони и Момчил е вдъхновена от тези полезности на маслото от шипка или става въпрос за друга магия :-0

Вашият коментар

Handmaids