Подвеждащите етикети

Сертифициране

Колкото и странно да звучи, все още не всички хора знаят, че за да е дадена марка био/органик, тя трябва да е сертифицирана към някоя от био сертифициращите организации. Примери за такива са SOIL Association – Англия, EcoCert – Франция, BDIHВ – Германия и най-новата, базирана в Белгия, но пан-европейска: COSMOS Standard. Без такъв сертификат няма как дадена марка дори да твърди, че е био. В такива времена живеем… Не е както преди, когато градината на баба беше напълно еко, а кравата на съседа даваше био мляко…

Етикетиране

Оказва се, че дори и в добрата стара Англия има разминавания между това какво пише на етикетите и какво всъщност съдържа продуктът! През април 2017 там нашумя разпространеният от The Soil Association доклад, който твърди, че потребителите биват подвеждани от етикетите на продуктите. Данните разкриват, че пазарът на био продуктите за здраве и красота е нараснал с повече от 20% през 2017 година и стойността му във Великобритания се изчислява на около 61, 2 милиона паунда.

Докладът посочва, че в продукти, които твърдят, че са изцяло натурални, са били открити не био сертифицирани съставки, които се свързват със здравословни проблеми!

69% от изследваните хора, запитани за разкритията в доклада, отговарят, че подвеждащите етикети трябва да подлежат на законови санкции, а 72% от хората казват, че биха загубили доверието си в марка, която твърди, че е био сертифицирана без това да е вярно.

В този сектор твърденията за устойчивост, ефикасност и произход се посрещат с нарастващото потребителско търсене на прозрачност и доверие и този доклад на Soil Association посочва био козметиката като ключова област, в която това може да се наблюдава.

Внимание

Честно казано, когато прочетох доклада, малко ми олекна… Зарадвах се, че не сме сами в хаоса, който цари от био, натурални, серфитицирани и лицензирани съставки, етикети, опаковки, реклами, марки, фирми и твърдения…

…Излишно е да казвам, че у нас важат същите правила на Европейски съюз и ако искаме нещо да е направено както трябва, трябва да следваме и да отговаряме на тези изисквания. И така, понеже доста трудно може някой да разбере кои са задължителните елементи на ектикета на един козметичен продукт, решихме да ги опишем тук. Кратко и ясно. Това са елементите, които задължително трябва да присъстват на етикета, за да може продуктът да се продава свободно на пазара. И това е само от страна на ХЕИ и козметичния бизнес. От страна на регистрирана фирма, данъци и други – друго.

Задължителни елементи

  • Име на продукта;
  • Име на производител и негови координати;
  • Съдържание на продукта според INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Това значи, че всички съставки трябва да са описани с техните латински наименования в низходящ ред. Накрая списъкът завършва с алергените, които се съдържат в съставките. Това често е ключето, дали някой е “истински” или не. Ако съдържанието е “чиста вода от природата, екстракт от нар и стръкче любов”, това значи – не! Ако съдържанието е: кокосово масло, карите, етерично масло от … и … – пак значи “не”, защото това не са латинските наименования на съставките!
  • Как се ползва продуктът и как се съхранява;
  • Партиден номер, който позволява проследяемост, в случай че нещо се случи;
  • Срок на годност.

Това е!

Много често, обаче, някой от тези така привидно малко елементи, липсва. Само така можем да сме сигурни, че козметичният продукт, който ползваме или държим в ръце, е преминал всички изисквания, за да се продава свободно на пазара. А това няма нищо общо със сертификацията му като био/органик или не!

Ако темата ти е интересна, разгледай нашия магазин, за да видиш как се изписват правилно съставките, тук. Сподели ни товето мнение по темата и наблюденията ти от магазините около теб.

Вашият коментар

Handmaids