Палмово масло – какво толкова?!

То присъства включително и в био солетите, които купуваме за децата. Да, вече имаме био палмово масло, което значи, че се получава от устойчиви палмови плантации, но дали поемането на това масло изобщо е добре за тялото ни, си остава под въпрос…

Предистория

Палмовото масло е най-популярното сред растителните. В последното десетилетие продукцията му в световен мащаб се е удвоила. Прогнозата е, че до 2050 г. нуждите ни ще се удвоят още веднъж и ще достигнат 240 милиона тона годишно. В Малайзия, Азия, Африка и Латинска Америка непрестанно се разширяват съществуващите палмови плантации и се насаждат нови. Лошото е, че разширяването/култивирането им се случва за сметка на тропически гори, които са дом за много застрашени видове – в това число носорози, слонове и тигри. В някои случаи това довежда и до прогонването на местните племена, което директно нарушава правата им, а от екологична гледна точка води до ерозирали и замърсени почви, замърсяване на въздуха и водите, и допринася за климатични промени.

Извличане

Палмовото масло се извлича от плода на палмовото дърво Elaeis guineensis – от месестата част и ядката му. Използва се за готвене, основна съставка е в повечето маргарини, сладкарството; основа в повечето козметични течни препарати, сапуни и шампоани, червила, кола маска и лакове; промишлен овлажнител и биогориво е.

Друго негово предимство, освен широката му употреба, e високата производителност. Реколтата (количеството, произведено масло от хектар годишно) е много по-голяма в сравнение с тази на останалите растителни масла. Разходите за производство са по-ниски. Дължат се на ниските разходи за работна ръка в страните, където се отглеждат палмовите дървета. В тези райони често се говори за нарушени трудови права и злоупотреби с работниците.

Любимите ни скандинавци със своите мъдри еко политики, в лицето на Норвегия, гласуваха на 13 юни 2017 забрана за използването на биогорива от палмово масло. Проучване показва, че те влияят по-лошо на климата, отколкото “изкопаемите горива”.  Това вероятно ще превърне страната в първата в света, която премахва палмовото масло от обществените си поръчки.

В Лондон на 14 юни 2017 приключи Европейската кръгла маса по въпросите на устойчивия добив на палмово масло – подробности за разискваните теми можете да видите тук, както и множество интервюта на делегати на конференцията.

Ако все още не е станало ясно, ние не използваме пламово масло в направата на нашите продукти. Вярно, не един път са ни казвали, че цените ни не са сред най- ниските на пазара (което всъщност ние знаем :)), но нашата цел е да правим качествена българска козметика, въпреки разбирането за звучен оксиморон в това изказване.

Вашият коментар

Handmaids