Подвеждащите етикети

15 май 2017
Подвеждащите етикети

Сертифициране

 

Колкото и странно да звучи, все още не всички хора знаят, че за да е дадена марка био/органик, тя трябва да е сертифицирана към някоя от био сертифициращите организации. Примери за такива са SOIL Association – Англия, EcoCert – Франция, BDIHВ – Германия и най-новата, базирана в Белгия, но пан-европейска: COSMOS Standard. Без такъв сертификат няма как дадена марка да твърди, че е био. В такива времена живеем… Не е както преди, когато градината на баба беше напълно еко, а кравата на съседа даваше био мляко…

 

Етикетиране

 

Оказва се, че дори и в добрата стара Англия има разминавания между това какво пише на етикета и какво всъщност съдържа продуктът! През април там нашумя разпространеният от The Soil Association доклад, който твърди, че потребителите биват подвеждани от етикетите на продуктите. Данните разкриват, че пазарът на био продуктите за здраве и красота е нараснал с повече от 20% през миналата година и стойността му във Великобритания се изчислява на около 61, 2 милиона паунда.

 

Докладът посочва, че в продукти, които твърдят, че са изцяло натурални, са били открити не био сертифицирани съставки, които се свързват със здравословни проблеми!

 

69% от изследваните хора, запитани за разкритията в доклада, отговарят, че подвеждащите етикети трябва да подлежат на законови санкции, а 72% от хората казват, че биха загубили доверието си в марка, която твърди, че е био сертифицирана без това да е вярно.

 

В този сектор твърденията за устойчивост, ефикасност и произход се посрещат с нарастващото потребителско търсене на прозрачност и доверие и този доклад на Soil Association посочва био козметиката като ключова област, в която това може да се наблюдава.

 

Внимание

 

Честно казано, когато прочетох доклада, малко ми олекна… Зарадвах се, че не сме сами в хаоса, който цари от био, натурални, серфитицирани и лицензирани съставки, етикети, опаковки, реклами, марки, фирми и твърдения…

 

…Излишно е да казвам, че у нас важат правилата на Европейски съюз и ако искаме нещо да е направено както трябва, трябва да следваме и да отговаряме на техните изисквания. И така, понеже доста трудно може някой да разбере кои са задължителните елементи на ектикета на един козметичен продукт, решихме да ги опишем тук. Кратко и ясно. Това са елементите, които задължително трябва да присъстват на етикета, за да може продуктът да се продава свободно на пазара. И това е само от страна на ХЕИ и козметичния бизнес. От страна на регистрирана фирма, данъци и други – друго.

 

 

 

Задължителни елементи

 

1. Име на продукта;

 

2. Име на производител и негови координати;

 

3. Съдържание на продукта според INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Това значи, че всички съставки трябва да са описани с техните латински наименования в низходящ ред. Накрая списъкът завършва с алергените, които се съдържат в съставките. Това често е ключето, дали някой е “истински” или не. Ако съдържанието е “чиста вода от природата, екстракт от нар и стръкче любов”, това значи – не! Ако съдържанието е: кокосово масло, карите, етерично масло от … и … – пак значи “не”, защото това не са латинските наименования на съставките!

 

4. Как се ползва продуктът и как се съхранява;

 

5. Партиден номер, който позволява проследяемост, в случай че нещо се случи;

 

6. Срок на годност.

 

Това е!

 

Много често, обаче, някой от тези така привидно малко елементи, липсва. Само така можем да сме сигурни, че козметичният продукт, който ползваме или държим в ръце, е преминал всички изисквания, за да се продава свободно на пазара. А това няма нищо общо със сертификацията му като био/органик или не!


Мария Андреева учи комуникации във Франция, а през това време успява да изгради голяма аудотиря в Youtube и Instagram. Разказва, че просто имала много, което искала да сподели и решила да пробва, без да очаква, че проектът може да се разрасне с такъв мащаб.

прочети още

Богато на важни мастни киселини като Омега 6 и Гама Линоленова Киселина (GLA), био маслото от вечена иглика подхранва в дълбочина, запазва еластичността на кожата и спомага за преждевременното й стареене.

прочети още

Според метеоролозите, в сравнение с периода 1981-2010, лятото на 2019 г. е с 6-100 по-парещо. Службата по измение на климата към програмата „Коперник“ казват, че е силно вероятно вбъдеще да продължим да се сблъскваме с екстремни горещини. Затова за нас е важно да обърнем внимание на тази тема, през призмата на грижата за себе си, с благодарност към природата. Виж 5 от нашите любими трикове за охлаждане, разбира се – напълно природни.

прочети още

Грижовна, упорита, склонна да се изгуби във времето, изпипвайки всеки детайл, Ивана ни разказва за себе си и едно местенце, останало за винаги част от сърцето й. Виж цялото интервю с авторката на блога Ivana On A Mission.

прочети още

Спирулината е прекрасен синьо-зелено воден организъм, подобен на водораслитe. Освен за езерните и речни екосистеми, спирулината има огромна стойност за нас – хората, които лятото почти се превръщаме в русалки. Има силата да ни прави по-здрави и красиви, отвътре навън, кожата засиява, а душата ти е на гребена на вълната, дори когато се налага да прекарваш парещите летни дни в офиса. Защо любовта към спирулината е заслужена, дори от научна гледна точка, и какво е усещането да я използваш, ще разбереш в следващите редове. А накрая те чака селекция от страхотни сладки и солени води из цяла България, където да се отдадеш на природата и слънчевите ласки.

прочети още

Чудесна идея, но не и на практика! Една приятелка наскоро повдигна темата за направи-си-сам натурален слънцезащитен крем. Отново… Видяла в интернет рецепта в един блог и имало много положителни коментари… И така, убедена, че работи, предложи да ми я прати да я видя…

прочети още

"Много харесвам кремовете на Handmaids, по които всъщност Иво ме запали, след като ми подари един комплект преди време."

прочети още

Натурални масла, смесени с много любов в България специално за теб

прочети още

Здравей, Ани, как си? ⇢ Чудесно. В творчески устрем ☺   Имаш ли си любимо цвете? ⇢ Момина сълза. И роза.   А какво мислиш за индришето като подправка за конфитюри и сладка?

прочети още
Сладък портокал
10 декември 2018

Латинско (INCI) име: Citrus Sinensis

прочети още

Пирина Воденичарова пише: "Днес споделям с вас моите топ 3 български брандове, които правят феноменална натурална козметика и винаги имам поне по един продукт от техните в шкафа."

прочети още
Карите
3 ноември 2018

Латинско (INCI) име: Butyrospermum Parkii

прочети още

Да празнуваме заедно с Вси Светии

прочети още

Здравей, Екатерина, как си? Кажи ни малко неща за теб, които не знаем: коя е любимата ти билка, какво мислиш за ментата и какво не знаем за твоята професия?

прочети още

Напоследък, все по-често се говори за окосмяването на тялото, а обезкосмяването на женското тяло е изнесено като някакъв жесток, остарял и нечовешки акт. И всичко това, в свят, в който все повече мъже обезкосмяват целите си крака без да са плувци и имат оформени вежди само заради естетика и суета…

прочети още

Малко филми са ме разтърсвали като“Солта на земята” на Вендерс. Както обясниха преди години съседите ни, двойка пенсионери от долния етаж, тръгнали на кино - филмът е “мъчен”. (Затова се бяха подготвили с по бяла мъжка кърпа всеки). Интензивно преживяване, което ме занимава през цялото време, събуди у мен купища въпроси за човешкото, но накрая ме остави с чувство за дълбок смисъл. А сега – към солта, приключвам с кино-отклонението, но гледайте филма!

прочети още

Това си е съвсем искрен комплимент, нали? Любима ситуация, която се случва все по-често. Среща ме някой познат и започва да ми разказва вдъхновено, за това как нашият балсам за нос наистина работи; как имал човекът хрема, бил му запушен носа и той се сетил, че има Sore Nose и то… “наистина работи”.

прочети още

Наричат шипката “Царицата на билките”, а съдържанието й напомня витаминозна бомба: освен огромната доза витамин С, за която всички знаем, в нея има и витамини А, В1, В2, В6, Е, К, Р, както и редица важни за тялото микроелементи и вещества като калий, калций, фосфор, магнезий, манган, натрий, желязо и др.

прочети още
Brand to watch: Handmaids
23 август 2017

Ana Goes Green казва: "...Handmaids are an example of how, if you search out a niche, less well-known brands you can find some gorgeous products at really good prices.

прочети още

Основният проблем е, че за да се набави маслото, се изсичат цели дървета и се унищожават горите. Яденето на палмово масло също е интересна тема, а най-ужасното е, че това масло е толкова издръжливо, евтино, безцветно и без мирис, че се използва за направата на почти всичко, което се предлага на пазара - хранителен и нехранителен.

прочети още

Галя Симеонова: "...Използвам трите продукта в комбинация и мога да кажа, че кожата ми е хидратирана и много мека като усещане.

прочети още

На какво се дължи популярността на розата? С какво е полезна и от къде идва? Защо ни е розова вода, щом има розово масло? Всички отговори на тези въпроси, в типично наш стил - ясно и кратко.

прочети още

"Наистина е важно да храним както тялото си отвътре, така и отвън. Това е пътят към здравото, красиво и щастливо аз."

прочети още

Риган – тази ароматна билка, която често се използва за готвене на паста или месни ястия, е известна със своята универсалност в кухнята. Трансформирането на ригана в билково масло обаче, има още по-широк спектър от приложения.

прочети още

Anna Goes Green says "...Handmaids, a fabulous little store I have discovered based in Bulgaria...

прочети още
Индрише ли каза някой?
18 октомври 2016

Индрише ли? То е подправка за сладка. Това е най-известната му функция по нашите земи. С когото и да се заговоря по темата, всеки възкликва “Ауу за сладко, нали?”. И да, за сладко най-вече и най-често. А ако трябва да съм съвсем откровена, честно казано и двете ми баби никога не са слагали индрише в сладкото и това е една от хилядите причини да ги обичам безкрайно!

прочети още
DIY: Шампоан с мед
3 септември 2016

Има един, напълно безопасен метод, за да си направи човек натурален шампоан. Разпенва се досущ като останалите, не толкова натурални или чисти шампоани. Започнахме този експеримент преди малко повече от година и резултатът е винаги един и същ – чудесна, някак самостоятелна коса.

прочети още

Formula Botanica: "Заобиколени сме от невероятни творци и търговци, от цял свят, които имат своите лични вдъхновяващи истории и страст. Днес говорим с Мая от Handmaids Cosmetic, базирана в България."

прочети още

Медът е една от най-разнообразните храни на Майката Природа. Виж, рецепта за бърза и лесна маска за лице с мед!

прочети още
Люляк
2 януари 2016

Латинско (INCI) име: Syringa vulgaris

прочети още