Каймакът на солта

Spices Солта

Видовете сол

Всъщност, солта се дели на морска и каменна. Всички сме чували за хималайска, кошер, морска, келтска и разбира се, обикновената рафинирана трапезна сол. Всички тези разновидности сол всъщност се различават основно по структурата си. Иначе имат съвсем леки, незначителни разлики в съдържанието на минерали и натрий. Фокусът е, че солта се състои от два елемента, натрий и хлорид. Тези два елемента са от съществено значение за всяко живо същество и съответно – нашия скъп човешкия живот.

Хималайската, например е каменна и се добива в Пакистан. Извлича се единствено от Khewra Salt Mines, втората по големина мина за добив на сол в света. (Първата по големина в света е в Канада, а първата по големина в Европа е в Румъния!). Та, така наречената хималайска сол често съдържа следи от железен оксид (ръжда), от където всъщност идва и нейният специфичен розов цвят. Тази сол съдържа незначителни стойности калций, желязо, калий и магнезий, но също така и е с по-ниски количества натрий в сравнение с другата сол.

Всичко това е много интересно и с удоволствие бих посетила тази солна мина и бих се разходила по магическите й подземия. Моите почитания!  Това, което ме притеснява обаче е че освен, че е хубаво да знаем, е добре да ползваме местни продукти, когато имаме такава възможност. Има ли смисъл да ползваме чиста храна, пренесена с 8 кораба и 9 тира, през 6 морета и 4 дистрибутора, пакетирана елегантно и поднесена ни на почти достъпна цена в био магазина до нас?

Ето защо тази публикация е за нашата черноморска сол, добивана в солниците ни в Бургас.

Солта Sea Rocks

За нашата, черномоска сол

Добивът на сол е магичен процес. Технологията “се свежда главно до концентриране на морската вода, на няколко етапа до степен на насищане спрямо натриев хлорид. В началото на всеки солодобивен сезон се използват концентрирани морски води, съхранявани през зимния период в дълбоки землени резервоари – запасни басейни.

След изкристализиране, …морската сол се събира, промива се в спирални класификатори и с помощта на транспортни ленти се складира на открито под формата на пирамидални фигури (бохори).

Солодобивът се колебае силно от климатичните особености на летния  сезон.” 1

Нашата черноморска сол съдържа повече от сто минерални вещества, състоящи се от над 80 химични елемента и е изцяло природен продукт. Поддържа функциите на човешкия организъм, укрепва имунната система, стабилизира сърдечния ритъм и регулира кръвното налягане.

Солта се използва още в Античността като средство за подмладяване на кожата и подобряване на обмяната на веществата. Оттогава датира и използването на морски соли във ваната.

Ние ползваме черноморска сол в нашия ексфолиант за тяло Спирулина, защото солта стимулира кръвообращението, облекчава мускулни крампи и скованост и успокоява уморените ни крака и ходила. Използваме черноморска сол, защото тя спомага за почистването и детоксикацията на най-големия орган в човешкото тяло – нашата кожа.

Ако искате да се заровите по-подробно в историята на солта, тук има интересна статия.

Ще научите, че съдържанието на сол в Черно море е 13 грама на литър, че солта си има каймак и куп други, интересни работи.

Вашият коментар

Handmaids