Кос(м)ите се завръщат!

Forearm hairs by Benreis

Снимка: Benreis

Бяхме тинейджърки, когато сестра ми ме открехна, че космите по тялото трябвало да се махат. И колкото и да бях напълно ок с моите, съгласих се да се епилираме заедно ( защото “ако ги бръснеш, те стават като брада!”) Въпреки болката, мога смело и отговорно да заявя, че до ден днешен съм й благодарна. Честно казано, не ми се мисли какво щях да правя иначе, ако тя не беше до мен в онзи момент. 🙂

Давам си сметка, че това си е като доживотна присъда. Обречен си цял живот, поне 1-2 пъти в месеца да се занимаваш точно с ТОВА. Няма мърдане, освен ако не ти се разместят хормоните и почнеш да оплешивяваш, hopefully, на точните, желани места… Но и да се откажа от тази присъда и да се завърна към вида, в който “майка ме е родила” плюс няколко пубертетски изменения, също не си е работа…

Снимка: Hairfreelife.com

Ето няколко факти по темата за космите:

Факт 1: Чувствителност

Подмишниците са една от най-чувствителните части на нашето тяло и за някои хора с по-чувствителна кожа, употребата на дезодорант дори може да доведе до раздразнения. Зоната на подмишниците ни е дом на много различни нерви и лимфни възли, а самата кожа в тази зона е малко по-тънка от кожата на другите части на нашите перфектни тела. Също така тя получава по-малко количество слънчева светлина и когато съберем всички тези фактори се получава една осезаемо по-голяма чувствителност.

Факт 2: Потене

Няма как да не се съглася с Международното дружество за хиперхидроза (единствената глобална организация с нестопанска цел, посветена изцяло на подобряването на живота на засегнатите от хиперхидроза), които казват, че потта е от съществено значение за човешкото оцеляване и служи като охладител на тялото, предпазвайки го от прегряване.

Има 2-4 милиона потни жлези, разпределени по цялото ни тяло. По-голямата част от тях са тези, които се срещат най-често по стъпалата на краката, дланите, челото и бузите, както и в подмишниците. Те отделят секрет без мирис. Това е чиста течност, която помага на тялото да контролира температурата си, като насърчава загубата на топлина чрез изпаряване.

Другият тип потна жлеза се нарича “апокринна” жлеза. Апокринните жлези се срещат в подмишниците и зоната на гениталиите. Те произвеждат гъста, обикновено невидима течност. Когато тази течност се свърже с бактериите на повърхността на кожата ни, тя произвежда характерния силен “мирис на тялото”.

Екринните и апокринните потни жлези се активират от нервите. Тези нерви отговарят на различни стимули, включително съобщения от мозъка, показващи, че тялото е твърде горещо; хормони; емоции; физическа активност или упражнение.

Противно на популярния мит в интернет, потта не е съставена от токсини и затова ние не изпотяваме токсини! Потта се състои от 99% вода и малки парченца въглехидрати, сол, протеини и урея. Бъбреците и черният дроб са органите, отговорни за детоксикацията на тялото, а не потните жлези.

Факт 3: Обезкосмяване

Епилацията си има няколко недостатъка, с които всички трябва да сме запознати, за да не стават инфекции – буквално! Освен болката, натъртването и незначителното кървене, когато отскубнем косми от кожата си, ние също така премахваме тънък слой кожа в процеса. Това може да доведе до усещане за раздразнение и инфекция на прясно обезкосмената кожа. Ако говорим за кола маска и тя е прекалено гореща, може да получим и леки изгаряния. Някои хора смятат, че с течение на времето, повторната кола маска може да потъмни кожата или да причини загуба на еластичност [източник: eMedicine].

Също така, при колата маска в козметичен салон има известен риск от инфекция, свързана с повторното й използване. Салоните често я претоплят и я използват върху няколко клиента, а ако парче кожа попадне в нея, лепкавото вещество може да приюти микроби. [източник: HealthCentral].

Като цяло, епилирането на подмишниците е ефективен и относително безопасен метод на обезкосмяване и се практикува от много хора, така, че няма страшно. 😉

И така

В крайна сметка, всички знаем, че хората от край време са се жертвали в името на красотата. Може нещо да не е полезно и приятно, но щом е за общото разбиране на красота, стил, мода, естетика… – значи може, че даже е и похвално до степен на завист.

Днешният свят не спира да се променя и индивидуализмът излиза все по-напред в класациите. За мое голямо учудване, оказва се, че си има модни тенденции, които подкрепят и насърчават отглеждането на космите по женското тяло. Преди време попаднах на един мъж, привърженик на естественото окосмяване на жена си, който беше направил профил в Инстаграм с нейни снимки, а в последствие беше започнал да споделя и снимки на други жени, които подкрепят идеята. (Ще сложа линк, ако намеря профила отново, обещавам!)

Хаштагът #bodyhair има над 49 000 снимки, показващи основно женско, естествено окосмяване в борбата за равноправие между половете, свобода на действие и приемане на себе си, такъв какъвто си. Изисква се огромна доза кураж за такова нещо. Признавам!

Снимки от Инстаграм: Harriette.dot.co

Аз лично няма да се включа… Дали разбирането ми за естетика е остаряло или възприемам себе си като равноправен, обезкосмен член на обществото, това е друга тема. А и всеки има право да прави каквото намери за добре, нали така? Сега въпросът ми е: колко още сила ще набере това явление и дали ти подкрепяш идеята? Как мислиш?

Можеш да напишеш коментар, било то и анонимно, за това естетично ли е според теб, аргумент за равноправние ли е или да си отглежда човек космите е нещо полезно и човешко.

Handmaids