Да си направиш слънцезащитен крем

1 юни 2019
Да си направиш слънцезащитен крем

Една приятелка наскоро повдигна темата за направи-си-сам натурален слънцезащитен крем. Отново… Видяла в интернет рецепта в един блог и имало много положителни коментари… И така, убедена, че работи, предложи да ми я прати да я видя…

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Съгласих се, защото винаги ми е интересно да разшифровам рецепти – един от предизвикателните моменти, когато имаш бизнес с козметика.

 

Рецептата, без да я цитирам дословно, беше това, което се очакваше – няколко течни или твърди растителни масла и цинков оксид или титаниев диоксид. Всичко грижовно забъркано и изсипано в бурканче.

 

Такива рецепти има в изобилие в нета и винаги отдолу има яки коментари, хвалби и благодарности. И човек си казва “Ето, най-накрая открих рецептата – проверена и работеща”. И понеже в крайна сметка всеки сам си е виновен, когато нещо се случи или нищо не се получи, човек си казва “Явно не съм го направил както трябва” или се убеждава за пореден път, че интернетските истории се разминават с реалността.

 

Когато забъркаш 5 яйца, малко захар и 3 лъжици брашно, печеш на 180℃ и накрая “то” не бухне като на снимката – това е ок! Както казваше прадядо ми “яйца, мляко и захар като сложиш, как да не стане?!” Дет се вика и сурово може да се яде (без да навлизаме в размисли и спорове за салмонели и т.н.).

 

Проблемът идва когато решим, че една такава рецепта, освен че е супер лесна и бърза, е безопасна и на всичкото отгоре може и да ни предпази. Проблемът идва когато разчитаме на нещо непроверено или необосновано и то на сляпо!

 

Ясно е, че съм “за” натуралните неща и също обичам да бъркам разни работи! Силно вярвам, че природата ни е дала всичко, за да се чувстваме добре. Казвам само, че натуралната слънце- защита в случая не е с какво се мажем, а как сме облечени и къде сме застанали.

 

Вярно е, че някои растителни масла имат естествен слънцезащитен фактор. Това не значи, обаче, че като ги съберем ще получим 4. Затова в рецептите в интернет за домашен слънцезащитен крем често се добавя цинков оксид или титаниев диоксид. За тях винаги има научна информация, затова как те не са наноматериали и няма опасност да проникне през кожата и да попадне в организма. Точно затова те вършат чудесна работа и ни предпазват от вредните слънчеви лъчи.

 

Дотук добре.

 

Цинковият оксид или титаниумът представляват бял прах, чийто частици имат свойството да се скупчват заедно. Като стружки магнит са. Частиците не се разпределят равномерно в сместа, а се събират заедно, на едно място. Това значи, че има голяма вероятност намазвайки се с един такъв крем, да се предпазим от слънцето на едно място и да изгорим на друго; Да се предпазим тук-таме. Точно това е и причината слънцезащитните кремове да се подлагат на сериозни лабораторни изследвания преди да се пуснат на пазара. А те струват пари и отнемат време и нерви.

 

С две думи: ако искаме домашна слънцезащита, най-добрият вариант е да стоим на сянка.

 

Да рискуваме със собственото си здраве и това на най-близките ни, само защото искаме да сме още по-близо до природата и сляпо вярваме на всичко в интернет е меко казано рисковано и безумно, несериозно и глупаво!

 

Better safe than sorry*

 

Ако все пак решиш да пробваш, моля те направи си и крем за след слънце! Това е по-лесно, със сигурност ще сработи…

 

Разкажи ни за твоя опит с домашни слънцезащитни продукти в коментарите по-долу. Ще се радваме да чуем твоето мнение по темата.

 

 

—————————————————————————————————————-

 

* По-добре на сигурно, от колкото да съжаляваш.

** Статията е публикувана през юни 2016 и редактирана и наново публикувана през юни 2019 г.


Според метеоролозите, в сравнение с периода 1981-2010, лятото на 2019 г. е с 6-100 по-парещо. Службата по измение на климата към програмата „Коперник“ казват, че е силно вероятно вбъдеще да продължим да се сблъскваме с екстремни горещини. Затова за нас е важно да обърнем внимание на тази тема, през призмата на грижата за себе си, с благодарност към природата. Виж 5 от нашите любими трикове за охлаждане, разбира се – напълно природни.

прочети още

Грижовна, упорита, склонна да се изгуби във времето, изпипвайки всеки детайл, Ивана ни разказва за себе си и едно местенце, останало за винаги част от сърцето й. Виж цялото интервю с авторката на блога Ivana On A Mission.

прочети още

Спирулината е прекрасен синьо-зелено воден организъм, подобен на водораслитe. Освен за езерните и речни екосистеми, спирулината има огромна стойност за нас – хората, които лятото почти се превръщаме в русалки. Има силата да ни прави по-здрави и красиви, отвътре навън, кожата засиява, а душата ти е на гребена на вълната, дори когато се налага да прекарваш парещите летни дни в офиса. Защо любовта към спирулината е заслужена, дори от научна гледна точка, и какво е усещането да я използваш, ще разбереш в следващите редове. А накрая те чака селекция от страхотни сладки и солени води из цяла България, където да се отдадеш на природата и слънчевите ласки.

прочети още

"Много харесвам кремовете на Handmaids, по които всъщност Иво ме запали, след като ми подари един комплект преди време."

прочети още

Натурални масла, смесени с много любов в България специално за теб

прочети още

Здравей, Ани, как си? ⇢ Чудесно. В творчески устрем ☺   Имаш ли си любимо цвете? ⇢ Момина сълза. И роза.   А какво мислиш за индришето като подправка за конфитюри и сладка?

прочети още
Сладък портокал
10 декември 2018

Латинско (INCI) име: Citrus Sinensis

прочети още

Пирина Воденичарова пише: "Днес споделям с вас моите топ 3 български брандове, които правят феноменална натурална козметика и винаги имам поне по един продукт от техните в шкафа."

прочети още
Карите
3 ноември 2018

Латинско (INCI) име: Butyrospermum Parkii

прочети още

Да празнуваме заедно с Вси Светии

прочети още

Здравей, Екатерина, как си? Кажи ни малко неща за теб, които не знаем: коя е любимата ти билка, какво мислиш за ментата и какво не знаем за твоята професия?

прочети още

Напоследък, все по-често се говори за окосмяването на тялото, а обезкосмяването на женското тяло е изнесено като някакъв жесток, остарял и нечовешки акт. И всичко това, в свят, в който все повече мъже обезкосмяват целите си крака без да са плувци и имат оформени вежди само заради естетика и суета…

прочети още

Малко филми са ме разтърсвали като“Солта на земята” на Вендерс. Както обясниха преди години съседите ни, двойка пенсионери от долния етаж, тръгнали на кино - филмът е “мъчен”. (Затова се бяха подготвили с по бяла мъжка кърпа всеки). Интензивно преживяване, което ме занимава през цялото време, събуди у мен купища въпроси за човешкото, но накрая ме остави с чувство за дълбок смисъл. А сега – към солта, приключвам с кино-отклонението, но гледайте филма!

прочети още

Това си е съвсем искрен комплимент, нали? Любима ситуация, която се случва все по-често. Среща ме някой познат и започва да ми разказва вдъхновено, за това как нашият балсам за нос наистина работи; как имал човекът хрема, бил му запушен носа и той се сетил, че има Sore Nose и то… “наистина работи”.

прочети още

Наричат шипката “Царицата на билките”, а съдържанието й напомня витаминозна бомба: освен огромната доза витамин С, за която всички знаем, в нея има и витамини А, В1, В2, В6, Е, К, Р, както и редица важни за тялото микроелементи и вещества като калий, калций, фосфор, магнезий, манган, натрий, желязо и др.

прочети още
Brand to watch: Handmaids
23 август 2017

Ana Goes Green казва: "...Handmaids are an example of how, if you search out a niche, less well-known brands you can find some gorgeous products at really good prices.

прочети още

Основният проблем е, че за да се набави маслото, се изсичат цели дървета и се унищожават горите. Яденето на палмово масло също е интересна тема, а най-ужасното е, че това масло е толкова издръжливо, евтино, безцветно и без мирис, че се използва за направата на почти всичко, което се предлага на пазара - хранителен и нехранителен.

прочети още

Галя Симеонова: "...Използвам трите продукта в комбинация и мога да кажа, че кожата ми е хидратирана и много мека като усещане.

прочети още

На какво се дължи популярността на розата? С какво е полезна и от къде идва? Защо ни е розова вода, щом има розово масло? Всички отговори на тези въпроси, в типично наш стил - ясно и кратко.

прочети още

Напоследък много се говори за сертифицирани продукти, натурални, био и органик, но какво всъщност значи това? Какво пише на етикета и как да повярваме? Не е толкова сложно, ето как.

прочети още

"Наистина е важно да храним както тялото си отвътре, така и отвън. Това е пътят към здравото, красиво и щастливо аз."

прочети още

Риган – тази ароматна билка, която често се използва за готвене на паста или месни ястия, е известна със своята универсалност в кухнята. Трансформирането на ригана в билково масло обаче, има още по-широк спектър от приложения.

прочети още

Anna Goes Green says "...Handmaids, a fabulous little store I have discovered based in Bulgaria...

прочети още
Индрише ли каза някой?
18 октомври 2016

Индрише ли? То е подправка за сладка. Това е най-известната му функция по нашите земи. С когото и да се заговоря по темата, всеки възкликва “Ауу за сладко, нали?”. И да, за сладко най-вече и най-често. А ако трябва да съм съвсем откровена, честно казано и двете ми баби никога не са слагали индрише в сладкото и това е една от хилядите причини да ги обичам безкрайно!

прочети още
DIY: Шампоан с мед
3 септември 2016

Има един, напълно безопасен метод, за да си направи човек натурален шампоан. Разпенва се досущ като останалите, не толкова натурални или чисти шампоани. Започнахме този експеримент преди малко повече от година и резултатът е винаги един и същ – чудесна, някак самостоятелна коса.

прочети още

Formula Botanica: "Заобиколени сме от невероятни творци и търговци, от цял свят, които имат своите лични вдъхновяващи истории и страст. Днес говорим с Мая от Handmaids Cosmetic, базирана в България."

прочети още

Медът е една от най-разнообразните храни на Майката Природа. Виж, рецепта за бърза и лесна маска за лице с мед!

прочети още
Люляк
2 януари 2016

Латинско (INCI) име: Syringa vulgaris

прочети още