5 лесни начина да се погрижим за себе си в жегите

a field of yellow flowers

Според метеоролозите, в сравнение с периода 1981-2010, лятото на 2019 г. е с 6-100 по-парещо. Въпреки че в момента температурите в Европа се нормализираха, от Службата по измение на климата към програмата „Коперник“ казват, че е силно вероятно вбъдеще да продължим да се сблъскваме с екстремни горещини. Затова за нас е важно да обърнем внимание на тази тема, през призмата на това как да се погрижим за себе си, с благодарност към природата. 

След като си в онлайн пространството на Handmaids, значи най-вероятно вече се инересуваш от екология и даваш своя принос към опазването на околната среда. Нали?Но как се грижиш за себе си през жегите? Виж 5 от нашите любими трикове за охлаждане, разбира се – напълно природни. Ще ни бъде много интересно да споделиш и твоите рецепти с нас тук или в социалните медии.

Отвътре навън и обратно

Както всички знаем, начинът, по който изглеждаме, е огледало на вътрешното ни Аз. А когато навън е непоносимо горещо това се отразява зле не само на кожата и косата, но също ни изтощава и ни прави по-раздразнителни. За щастие, има как да си помогнеш.

1. Градински чай (Салвия)

Една от последиците на глобалното затопляне, за която говорим по-рядко, но също силно притеснява научните общности, е как променящият се климат ще се отрази на психичното ни здраве. През 2017 г. Оксфорд публикува научен труд, в който разглежда как климатичните промени, особено в лицето на неприятно високи температури, се отразяват на поведението ни. Според доклада е факт, че жегите ни правят по-нервни и дори агресивни, а може би и ти си го забелязала в ежедневието си. Чаят от салвия обаче има изключително положителен ефект върху централната нервна система. Затова през най-топлите дни, или когато имаш нужда от повече баланс и спокойстиве, направи си чай!

2. Мента

Тази чудна билка има успокояващо и охлаждащо действие, затова и ние обичаме да я използваме (виж балсамът ни за устни Мента и балсамът за стъпала Риган). Когато ти е твърде горещо, чаят от мента върши страхотна работа. Можеш да го пиеш изстуден. Ако е топъл ще ти помогне да регулираш температурата на тялото си и жегите няма да те измъчват толкова много. Друг вариант е да използваш етерично масло от ментa като ароматизатор за дома си. Така ще изгониш горещините далеч от входната врата.

3. Кокосова вода

Кокосовата вода, особено когато е от пресен кокос или най-малкото не съдържа други добавки, може да възвърне свежестта на тялото и духа ти, когато маранята ги е стопила. Кокосът съдържа Витамин С, магнезий, калий, калциий, балансира електролитите в тялото и има антиоксидантно действие.

4. Кокосово масло

Не тръгваме никъде без него през лятото! То е лесен и бърз вариант за хидратация на цялото тяло. Също така може да го използваш за летните си кулинарни вълшебства, вместо друг вид мазнина, за да бъдат ястията ти по-леки и свежи. Масажирай раздразнената или изморена кожа с кокосово масло, да се разхладиш, успокоиш и освежиш.

5. Алое вера

Можеш да използваш вътрешността на свежо растение или чист екстракт, под формата на гел. Има невероятно успокояващо и хидратиращо действие. Освен това освежава и заздравява. За още по-голяма доза разхлаждане – сложи го в хладилника.

За да можеш да дадеш своя принос към грижата за природата, първо трябва да се отнесеш с внимание към себе си. Екстремните летни температури определено изискват особено внимание, но както виждаш не е необходимо това да се погрижим за себе си да бъде сложно. Ще ни бъде интересно да чуем и твоите методи. Сподели ни с коментар под статията.

Вашият коментар

Handmaids